En fråga vi vill ställa oss är om barnböcker verkligen ska vara föremål för etiska och moraliska debatter. Om man till exempel ser till bokserierna om Lilla hjärtat, Tintin och Pippi – kan dessa vara typexempel på när en bok har makten att skapa en debatt eller rent av en ren skandal? Kanske.

Under 2011 kom Stina Wirséns bokkaraktär ”Lilla hjärtat” att uppmärksammas då filmversionen av boken visades upp och det som satte igång en stormande debatt både i media och i bokvärlden. Hade Stina Wirsén verkligen porträtterat lilla hjärtat som en karikatyr av svarta människor eller ej? Med andra ord måste detta sålunda betyda att karaktärens skapare per definition är rasist. I efterdyningarna av denna debatt skriver DN om hur Stina Wirsén mailat till dem och meddelat hur hon och hennes förlag beslutat att dra in försäljningen av bokserien om Lilla hjärtat, vilket var något många välkomnade eftersom att detta tolkades som att Stina nu sett karaktären med andra ögon.

En annan debatt som blossades upp handlade om Tintin

Likt Lilla hjärtat-debatten blossades här om året en hätsk diskussion om böckerna om Tintin upp, och då främst om boken ”Tintin i Kongo” – där mängder av rasistiska stereotyper porträtterades. Dock skriver Metros skribent Johan Norberg i en artikel hur boken Blå Lotus snarare gjorde honom till antirasist än något annat då Tintin och hans följeslagare fastställer att man framförallt är människor och att alla människor faktiskt är olika varandra men att det bara är något bra. Och kanske var det fler som höll med Johan i hans argument, för enligt GP så backade faktiskt kulturhuset i sitt beslut att ta bort Tintin från hyllorna, och ställde helt enkelt tillbaka dem:

”-Jag ville lyfta ett debattinlägg omkring diskrimineringsfrågor, men inser nu att det är fel att plocka bort litteratur, säger Behrang Miri i pressmeddelandet” läs mer här.