Många böcker blir film, särskilt om det är en framgångsrik bok. Nästan alla filmer som går på bio är också en roman i grunden. Men vad krävs för att en bok ska kunna omvandlas till film utan att känslan försvinner?

gammal tvJa först och främst krävs det att man verkligen jobbar med proffs inom film av alla olika slag, som produktionsbolaget brikk till exempel. För det är viktigt att man kan fånga bokens stämning och känsla när denna ska tolkas i film, med allt från scener, musikval och manus. Det även om det är kortare filmer.

En uppmärksammad bok som förutspås bli nästa stora Hollywood-film, om källorna talar sanning, är David Laggercrantz’ Millenium-bok ”Det som inte dödar oss”. I Dagens Nyheter kan vi läsa att det förmodligen inte blir Rooney Mara som har huvudrollen i denna gång utan en annan förmodas ta sig an rollen som Lisbet Salander, inte heller Daniel Craig eller regissören David Fincher tros vara inblandade på något sätt. Titeln på filmen kommer förmodligen bli samma som bokens engelska titel; ”The girl in te spider’s web”.

Självbiografiska böcker blir film

Andra böcker som kommer bli film kan vi bland annat hitta på hemmaplan, så som Ann Heberleins bok ”Jag vill inte dö, jag vill bara inte leva”. Boken från 2009 handlar om hur det är att leva med en bipolär sjukdom, som beskrivs som en ständig kamp i stort sett varje dag. Det är Heberlein som själv berättar om sin diagnos och sina tankar och upplevelser.

Nu ska alltså boken bli film och författaren själv står för manus, vi får se när den kommer upp på bioduken. Mer om detta kan man läsa om i Göteborgs-Posten.

En tredje bok som blev film, men som inte riktigt lyckades med att få fram bokens budskap eller känsla är ”Mig äger ingen”, skriven av Åsa Linderborg. En längre intervju med henne och denna filmatisering kan man läsa om här i Svenska Dagbladet.