Böcker på temat liv och död är oerhört populärt eftersom det tar upp ämnen som många är intresserade av att läsa om. Det är exempelvis ett hett tema i romaner, främst kriminalare. Men även romantiska böcker och pjäser som ”Romeo och Julia”, eller som de Isländska förespråkarna; ”Tristan och Isolde”. I just dessa böcker har döden gjorts till något romantiskt, någonting som inte många författare klarar att göra. Främst handlar deckare om döden och mördare och är ett populärt inslag i mångas läsning.

På bokmässan i fjol presenterades en lista av Lotta Olsson om fjolårets bästa deckare. Kan vara intressant för de som älskar mystiskt död, kistor och annat mörkt. Det är främst deckare som handlar om brott och inte mord som toppar listan. Bland annat dessa böcker presenterades:

  • Steve Hamiltons ”Tystnadens Gåta” – handlar om en kille som inte kan prata efter att ha blivit utsatt för ett trauma. Han hamnar själv i branschen som inbrottstjuv och börjar dyrka upp dörrar.
  • Belinda Bauer ”Ni älskar dem inte” – flera barn kidnappas och i denna rad av böcker så flätas berättelserna ihop.
  • Louise Pennys ”Mörkt motiv” – handlar om ett mord faktiskt, och just en kvinna som hittas i den kanadensiska idyllen, bland lönnlöven.
  • Denise Minas ”Gudar och odjur” – en politisk deckare som enligt Lotta Olsson behåller spänningen igenom hela berättelsen.

Runt Lotta samlades en rad intresserade själar som vill läsa deckare som tituleras ”dem bästa”. Sökandet efter spänning stannar inte upp och med flertalet böcker som kommer ut så kan vi kastas in i romanernas dunkla värld. Varför just romanerna är så älskade går inte att svara på riktigt. 90-talet som handlade om romantik och kärlek är förbi och nu suktar vi efter att få den senaste boken inom spänning. Bokmässan hjälper oss definitivt att hitta dessa fantastiska böcker och personer som Lotta Olsson hjälper ytterligare.