När bokmässan infaller i Göteborg varje år är det en stor händelse. Alla stora mediebyråer rapporterar hela veckan från mässan. Här samlas ett stort antal författare, hobbyläsare, mediefolk och professionella recensenter. Om man så är en person som avverkar flera böcker i veckan till några per år så finns det något för alla typer och alla åldrar. Barnböcker, deckare, biografier och kokböcker är bara ett lite urval av vad man kan hitta.

flera böckerBöcker är något som tilltalat oss i många år och att läsa är inte bara ett tecken på att man är intellektuell utan är också ett tecken på hög kreativitet. Att kunna drömma sig bort i böckernas värld är inte en enkel sak och för vissa till och med omöjligt. För de flesta är dock böcker något vi värdesätter högt och just bokmässan i Göteborg uppskattar många. Under den tiden som bokmässan pågår är Stockholm tomt på folk och fokus har bytts ut från huvudstaden till den västra pärlan vid kusten.

Göteborg under mässan

Göteborg blir till en intellektuell samlingsplats i september varje år. Bokmässan flyttar in i Göteborgs mässområde och plötsligt är varje Göteborgshotell fullbokat. Därför gäller det att vara ute i god tid för att hitta sitt boende. För den som söker ett boende för sent kan komma och få bo på campingen. Något de flesta vill undvika förmodligen. För de som söker fina hotell med bra standard är välkomna till Novotel. Det var trots allt 90 000 besökare på mässan 2012 så risken finns att det är fullt överallt om ni försöker boka i augusti. I år infaller mässan den 26-29 september.

Missa inte detta

För den som bestämt sig för att gå på mässan så är det en bra idé att inte missa alla roliga aktiviteter som finns. Det är bland annat ingen idé att lämna barnen hemma då barnens bokmässa är väldigt populär bland annat. Glöm inte att kolla in dessa tillställningar:

  • Varje år finns där ett flertal talare med olika bakgrund. Se till att inte missa alla bra föreläsningar av dina favoritförfattare.
  • Journalister och intressanta personer som har jobbat i fältet berättar ofta om sina upplevelser. 2012 talade journalisterna Schibbye och Persson om sina upplevelser som fängslade i det Eritreanska fängelset.
  • Teman som sätts för mässan är ofta inom trender för böcker och kultur. Det kan vara intressant att följa den röda tråden som finns, varje år är det något nytt som ses i montrarna.
  • Populärkultur, trender och komedi tas upp som en del utav litteraturen. För i år är det spått att den rumänska litteraturen ska få större plats och bli populärare.

Missa alltså inte dem extra aktiviteterna, seminarierna och talen som genomsyrar bokmässan varje år. Som tidigare nämnt finns här någonting för alla och det är verkligen sant, är man dock en bokmal så är det självklart den perfekta platsen att få träffa huvudpersoner inom litteraturen. Jonas Gardell var just en sådan huvudperson på mässan och de flesta känna nog att hans popularitet ökar, dels med ”Torka aldrig tårar utan handskar- kärleken” men nu också med uppföljaren ”Torka aldrig tårar utan handskar- Sjukdomen”.