Krisberedskap eller prepping som det även kallas handlar om att vara förberedd på en eventuell katastrof som kan uppstå i samhället. Enligt Myndigheten för samhällsskydd och beredskap ska du kunna klara dig utan samhällets hjälp i en vecka och bör därför både ha kunskap om hur du ska agera och rätt saker hemma.

 För att vara beredd på krisen bör du ha ett preppingkit hemma. Detta ska innehålla nödvändiga saker såsom mat med lång hållbarhet, stormkök, ficklampa, första hjälpen och vattendunk från Criseq. Men det som är absolut viktigast är ändå att du har kunskap om kriser som kan uppstå och hur du ska agera om något händer. För att bli krisberedd kan du läsa böcker om överlevnad men också gå förberedande kurser.

Böcker om överlevnad

böckerDet finns flera olika böcker om överlevnad och prepping som är väl värda att läsa för att ta till sig av värdefulla tips som kan vara väsentliga i en krissituation.

Boken ”Prepping” av Anna-Maria Stawberg och Torbjörn Selin avhandlar alla kriser som kan uppstå vilket innebär att du kan få en bild av saker som kan hända. Den vänder sig till största del till äventyrare men kan vara bra för vem som helst att läsa då det är en ordentlig överlevnadskurs. Även den klassiska ”Överlevnadshandboken” av John Wiseman är ett måste i bokhyllan för den som vill vara förberedd.

Förbered dig

Ett bra sätt för att känna dig ordentlig förberedd är genom att öva och gå olika överlevnadskurser. Vissa folkhögskolor har till och med längre kurser på ett år som går igenom allt från hur man ska klara sig med elförsörjning till jakt och fiske.

När du har kunskapen är det bara att skaffa dig ett värdefullt preppingkit som du har lättillgängligt hemma. Du bör även ladda ner viktiga appar till telefonen såsom Krisinformation.se, 112-appen och Sveriges Radio Play.