Hur många böcker det finns i värden? Så många att det aldrig skulle gå att läsa alla även om vi vill. Det gör en ledsen, samtidigt som man bli väldigt rörd.
 

Ja, en blir rörd på grund av hur många ord som finns till vårat förfogande. Hur många timmar, dagar och år som författare lagt ner på att få sin berättelse nedskriven. Det är ett arbete som man inte kan föreställa sig hur jobbigt det är om man inte prövat på det. För, de första femtio sidorna går enkelt, sedan handlar det att ha en bra idé och veta hur man ”fyller ut” på rätt sätt. För det är inte det enklaste: att säga det man vill säga och att samtidigt behålla läsaren genom att hålla en röd tråd och ha kvar spänningen.

Böckernas påverkan

När det kommer till böcker är uttrycket ”smaken är som baken” väldigt tydligt. För, här handlar det om vad vi är förpersoner och vad vi gillar att läsa – och i vilken form. Många är det som slukade Goethes brevroman ”Den unge Werthers lidande” med hull och hår. Och efter det kom även Werther effekten att bli ett uttryck för självmord då många män under 1700-talet tog sitt liv efter att de läst boken. Så stor inverkan kan en bra bok ha. Detta då den rycker med en till en annan värld, men även öppna upp våra tankar för nya idéer och kan få oss att se världen i ett helt annat ljud. Det är därför som böcker kan inspirera och ska ett mer rikt liv. Det kan alla som läser intyga.

En klassiker?

Vad är egentligen en klassiker? Är det en bok som håller generationer igenom och blir odödlig? Eller kan en klassiker vara personligt och endast vara det för en själv? Den store författare Italo Calvino som är en mycket poetisk och magisk författar har försökt sammanställa vad en klassiker egentligen är. Han börjar med att berätta att om man börjar tala om en bok som ”Jag läser om …” och inte ”jag läser …” så är det en klassiker. Och visst finns det då många sådana. Nu har Bonnier förlag gjort det enkelt för oss och märkt många böcker i ryggen med ”Klassiker”. Vi kan även finna dessa böcker om vi väljer att gå in på Akademibokhandeln där de har en speciell hylla för sådana. Men, snart kan vi även fynda bra böcker med rabatter på www.rabattkode24.no. Lite bättre och lite enklare.

Om du inte orkar läsa boken så kan du se den på film

  • Flickan med pärlhalsbandet
  • Hungerspelen
  • Millenietriologin
  • Hundraåringen

En fråga vi bör ställa oss är: kan  vi få för mycket böcker i våra ägor? Nej! Och, bör vi ha dåligt samvete om vi köper massor av böcker och sedan inte läser ut alla? Här är också svaret nej. Nietzsche var en bokälskande person och köpte flera böcker om dagen. Men han läste inte alla utan han gillade bara att omges av stora författare och vackra ord. Så, ha inte dåligt samvete utan shoppa loss!