Disney, slottDet har väl undgått få att den gamla franska sagan och tecknade Disneyfilmen Skönheten och Odjuret har blivit filmatiserad på nytt med Emma Watson som Belle och Dan Stevens som Odjuret. Filmen har hyllats världen över, trots att den är väldigt likt orginaldisneyfilmen, utan större överraskningar.

Det brukar ofta bli bra när bok blir till film, speciellt om det är en gammal folkkär saga. Det var precis det som hände när den gamla franska sagan Skönheten och Odjuret blev till tecknad film år 1991. Nu har sagan än en gång gjort om men denna gång till spelfilm.

Recensentens synvinkel

I tidningen Expressen recenseras den nya Disney-spelfilmen om Skönheten och odjuret av Maria Brandner. Hon menar på att hon hade hoppats på mer med filmen, i stil med andra filmatiseringar av sagor som Maleficient, där det faktiskt tas in nya element i filmen. Hon tycker att den nya Skönheten och Odjuret är för lik den gamla tecknade versionen och att det inte är några nya saker som händer. Men så är inte fallet egentligen. Det har tillkommit ett flertal ändringar, samtidigt som att publiken verkar gilla att den nya versionen är igenkännbar med den gamla. Men Maria Brandner håller inte med. Hon skriver såhär:

”Inledningsvis imponerar det sagolika överdådet. Men efter ett tag börjar det kännas som att man blivit gäst på ett påkostat amerikanskt bröllop iscensatt av en trött Tim Burton. Det är för mycket och för tomt, och med sprickor i fasaderna.”

Emma Watson och Dan Stevens i huvudrollerna

Filmen har kommit att sälja slut världen över och det har strömmat in bra recensioner och andra lovord från alla håll. Emma Watson, tidigare mest känd som Hermione Granger i Harry Potter, och Dan Stevens tidigare känd från bland annat Downton Abbey gör huvudrollerna rättvisa enligt många. Och den självgode Gaston görs bra av Luke Evans.