Astrid Lindgren. En av vår tids största författare, tillsammans med August Strindberg och Selma Lagerlöf. Trots detta har hon aldrig tilldelats nobelpriset, och aldrig hyllats på samma sätt. Det är verkligen en synd. Astrid Lindgren föddes 1907 i Vimmerby som ligger i Småland. Hon dog 2002 i Stockholm, och det är många som kände en stor sorg när hon försvann från jorden. Det är svårt att säga vilken som är hennes mest kända historia, eftersom det finns så många. De flesta känner ju till historien om Madicken, Emil i Lönneberga, Barnen i Bullebyn och så vidare. Och historien om den galna och självständiga flickan Pippi Långstrump är känd över hela världen.

Det finns flera olika platser man kan besöka för att minnas Astrid Lindgren, och hennes historier. Ett av dessa ställen ligger på Djurgården i Stockholm, och heter Junibacken. Namnet kommer från en av Astrids böcker, nämligen Madicken. Junibacken var stället hon bodde på, tillsammans med sin familj. Junibacken är ett sagolekhus, och invigdes 1996, Det är verkligen ett ställe som alla Astrid Lindgrens fantaster borde besöka, om inte annat är det ett bra ställe att ta sina barn. Här lite exempel på roliga barnaktiviteter på junibacken:

  • Sagotåget. I Faluröda tågvagnar rullar tåget fram. Genom hela resan guidas man av Astrids röst och tillsammans med musiken, ljuset och miljöerna blir resan något som berör alla – stora som små. Först kommer en till Junibacken, där Madicken precis ska ta hoppa från taket med sitt paraply, därefter kommer Lönneberga och Emil har hissat upp lillasyster Ida i flaggstången. Därefter kommer Karlsson på taket, Nils Karlsson Pyssling, Ronja Rövardotter och slutligen Bröderna Lejonhjärta.
  • Ville Villekulle. Självklart kan du besöka Pippi Långstrumps hem. Där kan man busa hur mycket man vill! Rid på Lilla Gubben, åk rutschkana, klä ut dig, hoppa hage och massa annat. Du kan också se föreställningen Stackars Pettson och vara med på sångstunden.
  • Sagotorget. På sagotorget kan man besöka Alfons Åbergs hus, laga mat i Muminmammans kök och provsitta i Mulle Mecks motorcykel.
När du ändå är vid Junibacken, kan det vara trevligt att ta djurgårdsfärjan istället för bussen.
 

Film om Astrids liv

Det finns som sagt massvis att göra på Junibacken, och det är ju faktiskt härligt att man kan ta sig dit för att minnas Astrid. Det är också någonting som visar på att hennes sagor och berättelser, aldrig kommer att dö. Det verkar också som att det nu är tal om att det ska göras en film om Astrid Lindgrens liv. Det är Maud Nycander och Kristina Lindström, vilka ligger bakom filmen om Palme, som har startat filmprojektet. Och man kan ju verkligen säga att det kommer att bli en spännande film, eftersom Astrid Lindgren inte varit så öppen om hur hon är som person. Man känner henne bara genom hennes sagor. Så här säger Maud Nycander:

– Astrid Lindgren var väldigt mån om sin privata svär, jag hoppas kunna beskriva henne som en komplex människa och hitta några av nycklarna till hur hon blev den hon var. Det finns ett vemod runt henne och en skarp blick som jag vill närma mig. Men framförallt vill jag berätta om den hon var och hur hennes berättelser växte fram.