Den danska författaren Naja Marie Aidt tar sin an mänsklighetens svåraste ämne: sorg. I sin nya bok ”Har döden tagit något ifrån dig så ge det tillbaka”. Känd sedan tidigare för att skriva prosa och dikter är hon en av Danmarks mest prisade författare. En lördagskväll med hennes mamma ringde telefonen, och beskedet om att hennes son omkommit nådde henne.

Sorg handlar till stor del om att tackla saknad med vrede. En överlevnadsinstinkt, kanske, eftersom människor räds sorgen så starkt. Många som arbetar med sörjande människor, som https://fenixbegravning.se menar att det bästa sättet att bemöta en människa i sorg är genom att göra den sedd. Sorg är en obehaglig, isolerande känsla, men genom att bli bemött med öppet sinne och öppna armar kan man enklare hantera den förlust man har blivit utsatt för.

Döden i litteraturen

Att bemästra vrede, och hantera sorg, handlar boken om Naja Marie Aidts son om. Sonen dog i en tragisk olycka när han experimenterade med psykedelisk svamp och kastade sig ut genom ett fönster från fjärde våningen. Hur skriver man egentligen om det tyngsta en förälder kan uppleva, nämligen att mista sitt barn? I boken ”Har döden tagit något ifrån dig så ge det tillbaka” skriver Naja Marie Aidt en osminkad, ofiltrerad berättelse om den sorg hon känner. Läs en recension i Sydsvenskan här och i JP.se här.

Det är svårt att inte känna ilska och vrede; en ung frisk människa, som knappt dricker alkohol, experimenterar med psykedelisk svamp och slutar upp i respirator för att senare gå bort. Men för Naja Marie Aidt har det handlat om att vända vreden, inte låta sig dras in i den, utan bara känna sorgen.

Fler författare som skildrat sorg är:

  • Peter Pohl
  • Anna Lindman
  • Lisa Sand
  • Malin Sävstam

Och många fler.

Har du själv förlorat någon kan det vara bra att skriva av sig, uttrycka hela det spektra av känslor som slåss om ens uppmärksamhet. Många tycker också det hjälper att prata i anhörighetsgrupper, om ens nära har gått bort i någon tragisk olycka.