Näst intill alla bra filmer har sitt ursprung från böcker – men en filmserie som inte har det är George13583927-stormtrooper Lucas främsta framgång: Star Wars. Star Wars kommer enbart från det manus som George Lucas skapat, vilket i sig har resulterat i mängder av böcker, serier, datorspel och serietidningar. Det är också en av anledningarna till att Star Wars är så unikt. Nämn en annan produktion – som inte härstammar från en befintlig bok – som lyckats nå sådan framgång?

Några av de böcker som tillkommit efter att filmerna gjordes är bland annat Star Wars: Darth Vader volym 1 & 2, Star Wars Volyme 1 Skywalker strikes back samt x antal böcker om själva produktionen, exempelvis Star Wars ljudeffekterna där du kan lyssna på hur Star wars ljudeffekter skapades i allt från de första filmerna till de sista. Det är intressanta böcker och samtliga inbitna fans har nog de i sin bokhylla. Det finns även en svensk som har skrivit en Star Wars bok, vilken faktiskt gjort succé över hela världen.

R2-D2 till Sverige

Just ljudeffekterna – och då främst rösterna –  är ju verkligen en viktig del när det kommer till Star Wars. Exempelvis har vi ju roboten R2-D2 som är en legend när det kommer till Star Wars filmerna – och också återkommer i den nya filmen som hade premiär i december 2015. Har ud inte sett den? Då borde du streama The Force Awakens snarast möjligt, för nu ska nämligen mannen bakom rösten, Kenny Baker, komma till Sverige och närmare bestämt Göteborg. Legenden Kenny Baker är nu 81 år men är fortfarande fullt aktiv i sitt arbete. Det är på The Scandinavian Sci-Fi, Game & Film Convention i Svenska Mässan som man kommer kunna skaka hand med mannen, och Jesper Isberg som är med och arrangerar mässan är självklart både spänd och förväntansfull. I en intervju säger han:

– Han är en ikon från Star Wars. Alla vet ju vem han är. Han ska signera bilder, prata och ta foton med folk, men han är väldigt kort och ganska gammal så det blir för jobbigt att ta upp honom på scenen.

Vill du gå på mässan? Den är nu i helgen i Göteborg, från 2-3 april. Där kommer du även att möta kändisar som Kim Coats från Tig i Sons of anarchy, Kristian Niarn från Game of Thrones och David Wenham från Sagen om ringen.