Hurra, hurra, hurra! Nu är det bara 20 dagar kvar tills årets bokmässa i Göteborg börjar och herregud vad alla vi boknördar längtar efter den här magnifika händelse. Har ryktet om vad årets tema blir nått er än?

Det blir Brasilien! Mycket spännande och härligt tema och man blir ju lite fundersam och nyfiken på hur de kommer att få ihop allting. Det är ju som så också att bokmässan i år fyller 30 år, så antagligen är Brasilientemat lite ett festtema. Det är vår gissning i alla fall! Det ska också bli väldigt spännande att se vilka författare inom det portugisiska språket och som är från Brasilien vilka kan väntas till mässan. Förhoppningsvis kommer man att få se några namn som Clarice Lispector och Carlos Drummond de Andrade, två välkända författare. Självklart är den största förhoppningen att den store Paulo Cuelho kommer till mässan. Han har sålt över 100 miljoner böcker, och det är någonting långt ifrån alla som kan skryta med det. Ska du förövrigt ställa ut någonting på mässan? Glöm inte att läsa igenom vårt inlägg med tips innan du då kör: ”Att ställa ut på rätt sätt”.

I en artikel från Dagens Nyheter har man lyft bokmässan och det Brasilianske temat. De har pratat med författaren Fredrik Ekelund som hoppas att portugisiska språket kommer ta sin välförtjänta plats på kartan. Så här står det vidare i artikeln:

Han nämner namn som Clarice Lispector, Carlos Drummond de Andrade och givetvis Paulo Cuelho, med 100 miljoner sålda böcker, men också nya namn som Michel Laub, Daniel Galera, Vanessa Bárbara, som kommer till Bokmässan. Ekelund anser att brasiliansk litteratur hamnat i skymundan, mycket på grund av att det portugisiska språket befunnit sig i skuggan av spanskan.– Men det tror jag är något som håller på att förändras. Brasilien håller på att ta sin rättmätiga plats på den litterära scenen, säger Ekelund.