Bokmässan 2019 gick nyligen av stapeln på plats i Göteborg. Vilka är årets snackisar från det stora bokkonventet med författare och litteraturkritiker, boknördar och entusiaster?

Oavsett om du läser böcker i pappersform, på bokplatta eller lyssnar på litteratur via ljudboksapp som finns att välja på här https://www.ljudboksappar.com/ antar vi att du är en lika stor boknörd som oss. Årets bokmässa ägde rum i Göteborg, i slutet av september månad. Temat för i år var ”Sydkorea, Jämstälddhet och Med(ie)vetenhet”. Sydkorea var i fokus men även en hel del författare med nyutkomna böcker var där för samtal, boksigneringar och debatter.

En roman skriven under äktenskapskris

En författare som besökte mässan och det med en ny bok var Nicole Krauss, i en artikel i Svenska Dagbladet går det att läsa om hur hon skrivit en roman om en författare med både skrivkramp och krisande äktenskap. Romanen heter ”Dunkel skog” på svenska och känns för läsaren som en halvt självbiografisk bok. Författaren själv menar också att en del av sakerna som det skrivs om i boken är direkt hämtade ut hennes eget liv med äktenskapsproblem samtidigt som det finns två små barn med i bilden. År 2014 skiljde hon sig också, från författaren Jonathan Safran Foer, efter ett decennium som gifta makar. Frågan är om så även sker i boken.

Nästa års tema på bokmässan

Bokmässan är ett återkommande event men varje år har ett eget tilldelat tema, som genomsyrar hela mässan. Nästa år är det bestämt att Sydafrika är främsta fokus, med förhoppning om att lyfta dagens berättelser från ett land med starka litterära rötter, elva officiella språk, framväxande feminism och en hel rad unga poeter. Förutom Sydafrika som tema kommer även ett annat, nämligen ”Läs, läs, läs”, för att främja läsande bland barn och unga.

Sveriges stöd till kampen mot apartheid, nya kulturella uttryck, och ungas minskade läslust kommer uppmärksammas på nästa års bokmässa – Göteborgs-Posten