Digitala böcker har på senare tid blivit allt mer populära och börjar nu till och med överträffa traditionella fysiska böcker. Denna förändring drivs av teknologiska framsteg och förändrade läsvanor.

Ljudböcker har tagit bokvärlden med storm. Enligt Svenskarna och internet 2018 läser 37 procent av svenskarna e-böcker eller lyssnar på ljudböcker, vilket visar hur snabbt detta format växer i popularitet. Det är inte bara tillgången till teknologi som driver denna förändring, utan även den ökade bekvämligheten och möjligheten att konsumera litteratur när som helst och var som helst.

Fördelar med ljudboksappar

LjudböckerEn stor fördel med att använda ljudboksappar är flexibiliteten de erbjuder. Du kan lyssna på en bok medan du pendlar till jobbet, tränar eller utför hushållssysslor. Dessutom kan du oftast justera uppspelningshastigheten, vilket gör det möjligt att snabbare ta dig igenom texten om så önskas.

Men det finns fler aspekter att tänka på när man väljer vilken app man ska använda. Ett viktigt kriterium är utbudet av titlar. Vissa appar erbjuder ett bredare sortiment än andra, inklusive både nya utgåvor och klassiker. En annan viktig faktor är användarvänligheten – gränssnittet bör vara enkelt att navigera så att du snabbt kan hitta och börja lyssna på dina favoritböcker.

Ett smart sätt att spara pengar när du väljer app är att utnyttja olika typer av erbjudanden och rabattkoder, såsom Storytel erbjudande. Genom dessa erbjudanden får du ofta prova tjänsten gratis under en viss period eller till ett reducerat pris, vilket ger dig möjlighet att testa om appen uppfyller dina behov innan du förbinder dig långsiktigt.

Tänk på detta vid valet av ljudbokstjänst

När du väljer en ljudbokstjänst är det klokt att också tänka på vilka funktioner som ingår i abonnemanget. Många appar erbjuder exempelvis offline-lyssning, vilket innebär att du kan ladda ner böcker för att lyssna utan internetanslutning – perfekt för resor eller områden med dålig täckning.

Det kan också vara värt att undersöka om tjänsten inkluderar extra material såsom intervjuer med författare eller exklusiva titlar som inte finns någon annanstans. Dessa unika inslag kan ge en rikare upplevelse och göra tjänsten mer värd pengarna.

Källor för vidare läsning

För den som vill läsa mer om hur digitala böcker påverkar vår läsupplevelse rekommenderas Skolverkets artikel om digitala böckers inverkan. Forskningen visar bland annat hur digitala format ökar elevers motivation och ordinlärning – något som även vuxna läsare drar nytta av.